Șapă - Dynamic Floor Grup
16648
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16648,bridge-core-2.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Șapă

Pentru pardoseli de calitate

portofoliu-dynamic-floor-grup5

CE ESTE ȘAPA ȘI CARE ESTE IMPORTANȚA EI?

Șapa este un strat compus din mortar (de regulă nisip, pietriș, apă și ciment) care oferă suportul pardoselii, indiferent de materialul ales (gresie, parchet, covor PVC, piatră natuala și altele). Altfel zis, sapă este un element esențial în orice plan de construcție, fiind utilizată în scop de separație între etaje, parter, fundație inclusiv finisajul de pardoseală.

Compoziția șapei este alcătuită din diverse materiale, această pulbere conține ciment (ipsos), nisip, rășini și cu ajutorul unor adezivi speciali ce vor îmbunătăți proprietățile compoziției se vor amesteca cu apă formând un mortar consistent, de o granulație specifică. Acest mortar, se aplică pe o suprafață curată, netedă, fixă și fără denivelări.

Turnarea șapei este un pas esențial. Betonul din care este realizată placa de suport, nu are o rezistență ridicată la umezeală și nu ar fi barieră termică și fonică potrivită pentru încăperi. Din acest motiv, turnarea șapei peste placa de suport, nu doar că sporește stabilitatea construcției dar ajută și la crearea unui mediu compact și durabil.

CÂTE TIPURI DE ȘAPĂ SUNT ȘI CARE ESTE ROLUL LOR?

Sunt mai multe tipuri de șapă ce țin cont atât de modulul de aderență cât și de compoziție. Însă, aceste tipuri de șape se încadrează în două mari categorii:

  • Șape de egalizare — care au ca obiectiv stabilrea unei cote a pardoselii
  • Șape autonivelante — care au ca obiectiv uniformizarea suprafeței

De regulă, mai întâi se toarnă șapa de egalizare urmată de șapa autonivelantă, însă metodă de aplicare poate varia în funcție de fiecare caz.

Șapa de egalizare 

Șapa de egalizare se aplică direct pe substratul de beton, plăci ceramice vechi sau lemn. Compoziția constă dintr-un amestec cu o granulație mai mare. Grosimea șapei de egalizare depinde de traficul de pe pardoseală, dacă aceasta este un tip de pardoseală termoziolata sau încălzită de alți factori. Șapa de egalizare poate fi turnată atât în formă umedă, semi-umedă sau uscată.

La rândul ei, acest tip de șapă se împarte în:

Șapă simplă/autoaderentă (monolit, de aderență) — rolul ei este de a egaliza suprafața și se aplică direct pe substrat. Se folosește în special în cazul construcțiilor industriale. Aceste tipuri de șapă nu blochează infiltrația de apă, însă sunt recunoscute pentru gradul ridicat de rezistență mecanică.

Șapă glisantă (cu straturi separatoare) — acest strat poate fi din folie PVC, carton bituminos sau alt material. Nu va izola fonic, termic și nici nu este hidroizolantă.

Șapă flotantă — această șapă are rol termo-izolant si fono-izolant și este cea mai folosită datorită avantajelor pe care le aduce. Conține mai multe straturi de separație care pot fi din polistiren, vată minerală, folie PVC și altele.

cum-putem-turna-o-pardoseala-poliuretanica

Aceste tipuri de șape sunt des utilizate în construcții rezidențiale cât și industriale cu rolul de a crește gradul de confort. Șapele flotante pot fi și ele de mai multe tipuri: hidroizolante, termice sau fonice.

Grosimea stratului de aplicare variază între 2 și 5 cm și se aplică direct prin turnare pe substrat (2 cm pentru șapa simplă, 3 cm pentru șapa glisantă și 4-5 cm pentru șapa flotantă). În cazul în care substratul este din beton, acesta trebuie maturizat și este un proces ce poate dura până la 30 de zile după turnarea șapei. Înainte de aplicarea șapei de egalizare pe substrat, se va aplica o amorsă cu rol de a regla absorbția apei.

Daca plănuiți să schimbați pardoselele vechi sau efectiv doriți pardosele de calitate la noua construcție, Dynamic Floor Grup vă poate fi de ajutor. Descoperiți chiar acum ofertele noastre!
portofoliu-dynamic-floor-grup4

ȘAPA AUTONIVELANTĂ

Rolul șapei autonivelante, după cum îi spune și numele, este de a nivela suprafața și pentru a o face potrivită să primească pardoseală finală. Tipul de granulație este mult mai fin și se poate aplica fie direct pe substrat fie pe o șapă de egalizara turnată enterior. Pentru rezultatele dorite înainte de acest pas, se va aplica o amorsă (grund). 

Șapa autonivelantă se toarnă în general cu o grosime între 2 și 10 mm. Consumul estimat în acest caz este în jur de 1.5-2kg/mp pentru un strat de 1mm grosime. 

Printre avantajele șapei autonivelante putem menționa:

  • este ușor de aplicat, ceea ce reduce substanțial costurile cu manopera
  • are o rezistență mecanică bună
  • poate susține orice tip de pardoseală
  • timpii de uscare sunt minimi, în funcție de producător. În unele cazuri, pardoseala poate fi montată între 12-24 de ore.

Cum verificăm o șapă?

  • Metoda zgârâierii – prin intermediul unui dom cu arc se zgârie suprafață șapei. Pe o șapă turnată corect se vor vedea urme puțin adânci fără să se desprindă așchii din șapă. În caz contrar, ori compoziția șapei a fost compromisă, ori șapa nu a fost turnată corect.

  • Rezistența șapei la exfoliere – această caracteristică se probează cu ajutorul unei perii de sârmă. Suprafața nu trebuie să se fărâmițeze și nici să ajungă o masă de praf.
  • Evident, mici particule de praf vor fi observabile, însă scopul acestui test este de a analiza compoziția și durabilitatea șapei.

  • Prin verificare vizuală – dacă pe suprafața șapei s-au format pete, aceste trebuie îndepărtate; în cazul în care suprafața este lisă, atunci se va șlefui șapa astfel încât adezivul să prindă.

Bineînțeles, întreg procesul de turnare a șapei inclusiv montarea pardoselii, nu este tocmai simplu dacă vă lipsește experiența necesară.

Pentru consultanță, nu ezitați să ne contactați. Dynamic Floor Grup vă stă la dispoziție cu oferte avantajoase!

qode-np-item

qode-np-item

qode-np-item