12 oct. Idei de amenajare a dormitorului – sfaturi utile
Casa ta are o identitate inconfundabilă, conferită de modul în care te simți în fiecare dintre încăperile ei. Dacă livingul este locul în care primești oaspeții, iar bucătăria reunește membrii familiei, la finalul fiecărei zile, dormitorul este refugiul care îți reîncarcă rezervele de energie. Spațiu deopotrivă relaxant și recreativ, dormitorul înseamnă mult mai mult decât patul, dressingul sau noptierele. Pentru ca această cameră să îți ofere confort deplin, este important să abordezi decorarea ei într-o manieră cât mai personală.
Specificul intim al dormitorului îți conferă libertate deplină pentru a găsi cea mai practică amenajare, fără a renunța la designul cât mai creativ. Alături de idei bune, însă, vei avea nevoie de soluții moderne pentru pereți, pardoseală și mobilier, care să îți garanteze atât un design în note relaxante, cât și proprietăți termice și acustice excelente. În rândurile de mai jos, descoperim cele mai recomandate colecții de covor PVC eterogen, covor PVC rezidențial, linoleum, pardoseală LVT, covoare, parchet din lemn și parchet laminat, pentru dormitorul tău.
Rolul de bază al dormitorului este acela de a fi mediul cel mai confortabil pentru tine, în care te întorci cu plăcere și din care ieși de fiecare dată în cea mai bună formă. Înainte de a defini un specific după care vrei să alegi toate elementele ce vor alcătui decorul, asigură-te că iei în calcul toți parametrii de care va depinde confortul conferit de această încăpere.
dentitatea acestui spațiu se regăsește în câteva aspecte-cheie, precum asocierile dintre diferitele elemente introduse în decor. Poți alege să încadrezi dormitorul în tematica generală a casei sau să-i oferi un stil individual, potrivit exclusiv cu personalitatea ta.
Stilul vintage: ușor de recunoscut datorită paturilor din fier forjat, acest stil folosește un mobilier cu margini curbate, în culori neutre. Un aspect vintage al dormitorului implică piese cu aspect tipic anilor ’60-’80, așadar, nu neapărat în stilul retro al începutului de secol XX. Frumusețea acestei maniere de a decora se mai ascunde și în detalii foarte subtile, cum ar fi forma mânerelor dulapurilor, imprimeurile florale ale perdelelor și țesăturilor, precum și în portretele înrămate, prezente la tot pasul. Pardoseala unui dormitor vintage va fi pusă în valoare cel mai bine de un parchet din lemn uleiat.
Stilul clasic: înrudit cu stilul vintage, acesta te transpune în universul european, fie cu elemente baroce, fie grecești și romane. Mobilierul din lemn masiv și patul cu baldachin sunt elemente iconice ale acestui stil, ce se îmbină armonios cu draperiile groase și cu pereții vopsiți în culori pastelate. Textura pereților este una decorativă, cu model floral sau cu figuri geometrice, dar cu linii stilizate. Cu toate că pune un accent aparte pe funcționalitate, prin forma dreaptă a picioarelor mobilierului și prin mânerele sobre, stilul clasic include candelabrele cu multe brațe și abajururile textile.
Dispunerea mobilierului
Cu cea mai mare parte a spațiului ocupată de pat și de șifonier, ai putea crede că nu mai ai loc de alte elemente. Totuși, un pat cu sertare și câteva polițe îți vor oferi spațiu suplimentar de depozitare, fără să îți restrângă libertatea de mișcare. Patul va fi poziționat perpendicular față de peretele cu ușa, astfel încât să nu ofere foarte multă vizibilitate dinspre hol, iar cel așezat în fața ferestrei va avea o tablie metalică, pentru a nu obtura fluxul de lumină naturală.
Iluminatul
Fie că te numeri printre pasionații de lectură, fie că ai un birou amplasat în dormitor, recunoști importanța unei lumini artificiale de bună calitate, în acest spațiu. Becurile cu lumină caldă, recomandate pentru lustre sau lampadare, vor stimula producerea de melatonină și te vor ajuta să adormi mai repede și mai profund. Pentru veioze, însă, este recomandată o temperatură de culoare moderată, pentru a-ți menține atenția la un nivel ridicat atunci când citești.
Dimensiunile încăperii
Acest criteriu te va ajuta să înțelegi mai bine care sunt soluțiile optime, atât în ceea ce privește mobilierul, cât și pardoseala. Într-un dormitor de mici dimensiuni, vei găsi mai utilă folosirea unui covor din polipropilenă – BCF, o opțiune practică, economică și potrivită chiar și cu decorurile interioare tradiționale.
No Comments